Project Description

Historien bag romanen 

Da jeg gik i gang med at skrive romanen Violinbyggeren, satte jeg mig for, at en politiefterforsker, en violinbygger og en dømt og fængslet drabs

mand skulle kunne læse bogen uden at krumme tæer. 

Violinbyggeren, bygger på en virkelig historie. En symfonimusiker ringede til mig og spurgte om jeg var klar over, at der i et af fængslerne sad en indsat, der fremstillede violiner af høj kvalitet? Hun spillede selv på een? 

Jeg fik besøgstilladelse til fængslet og mødte “Sonny”, som afsonede en dom på 16 år for drab. Jeg interviewede ham, jeg så hans hemmelige værktøjer og hørte noget af hans fantastiske historie. Historien blev ved med at spøge I mit hoved længe efter, at jeg havde skrevet den journalistiske historie. 

Senere – da han fik udgang, udslusning og løsladelse mødtes vi flere gange. Jeg ville bygge en roman op over hans historie, og det gav han mig lov til. Jeg interviewede ham mange timer, og havde siden kontakt over telefonen. 

Og jeg har faktisk fået lov til at købe netop den violin, som han bygger i romanen. 

At bygge en violin er oget af det vanskeligste og sofistikerede håndværk, der findes. Uden hverken musikalske- eller håndværksmæssige forudsætninger gik han i gang. Det lykkedes at skaffe en instruktionsbog med målfaste tegninger af den berømte Stradivari-model. 

Foran ham lå en lang, møjsommelig og illegal proces, fyldt med forhindringer i et negativt og trøsteløst fængselsmiljø. Tilgangen til materialer og selvlavet værktøj synes uoverstigelig. Alligevel lykkes det ham at fremstille et instrument af så høj kvalitet, at en symfonimusiker ønsker at købe det og spille på det! For Sonnys violin har en ganske særlig og smuk klang. 

Det er historien om et menneskes kamp og forsøg på at sone sin forbrydelse og finde fred i sjælen gennem at skabe et unikt og smukt instrument. 

Jeg har foretaget gennemgribende research hos Politiet (efterforskningsmetoder), indsatte (kriminalitet, fængselsforhold) og violinbyggere (detaljer om volinbygning) 

Foredraget var en ca. en time og der vil være rig mulighed for at snakke sammen, både under og bagefter. 

Der vil være mulighed for at købe romanen og lydbogen (11 timers oplæsning – læst ind af mig) signeret efter foredraget.

Virkelighedens violinbygger, Ricky Iversen (billedet) afsonede mere end tolv års fængsel for drab. En pengeopkrævning i narkomiljøet gik galt, og Ricky skød en mand. I fængslet gav han sig til at bygge en violin – en af de vanskelligste håndværk, der findes. Værktøjet fremstillede han selv på værkstederne – i miniformat, så de kunne smugles fra værkstederne til cellen, hvor han abejdede illegalt på instrumentet.

 

Alle

1 – 1 ½ time

t: 20 482 481 eller kontakt mig gennem hjemmesiden